Zrób to dzisiaj!

Chcemy Was poinformować/przypomnieć o dwóch wydarzeniach, które startują właśnie dziś. Lepiej ich nie przegapić.

Najprzód przypomnienie o tym, że dziś rusza sprzedaż biletów na

5. kuchnia+ food film fest
kuchnia-food-film-fest-2012-08-28-530x374
Tym razem w 4 miastach: Warszawa, Poznań, Gdańsk, Wrocław.
Program wraz z linkami do opisów filmów:

piątek, 22 listopada 2013

17:30   Skarby kuchni tybetańskiej
Kulinarne dziedzictwo Alp
20:00   Ostatni ocean

sobota, 23 listopada 2013

13:00   Farmer i jego Książę
15:00   Gorzki smak czekolady
Fair Trade – Sprawiedliwy Handel?
17:30   Co kryje Coca-Cola?
Parcie na żarcie
20:00   Czerwona obsesja

niedziela, 24 listopada 2013

15:00   elBulli – kulinarny interface
17:30   Somm
Mistrzowie herbaty
20:00   Smak curry

Bilet: 18 zł/seans, do nabycia w kasach kin lub na eBilet.pl

Goście przeglądu

Wydarzenia specjalne
Filmowe śniadanie

Filmowa kolacja

Warsztaty kulinarne dla dzieci

Info/źródło: http://www.kuchniaplus.pl/kuchnia_plus-food-film-fest-2013-aktualnosci-20131028-bogactwo-smakow-i-obrazow-program-5-kuchniaplus-food-film-fest.html

Kolejną propozycją na dziś jest

UP_targ
1454707_464878363632889_681129612_n

Skąd „UP”?
„Pojęcie up definiuje m.in. proces przekształcania znanych i sprawdzonych sytuacji w działania (produkty bądź inicjatywy) o lepszej jakości oraz większej wartości dla środowiska.”

Dla kogo?
„up_targ to propozycja targu dla koneserów – znane produkty i sprawdzone metody, ale w wyższej jakości, bo połączone z najnowszą technologią. W sprawdzonym miejscu, pod nową marką.
Dla aktywnych zawodowo. W godzinach popołudniowych – wieczornych.”

I szczerze? Bomba. W tygodniu, w odpowiednich godzinach, dla nas jeszcze akurat dobra lokalizacja, bo niedaleko pracy więc po pracy podjechać żaden problem, i przede wszystkim -> ciekawi, wyspecjalizowani wystawcy.

Lista wystawców:
– Pan Sandacz (świeże/wędzone ryby, zupy , sałatki rybne)
https://www.facebook.com/PanSandacz
– Chleb Powszedni (chleby na prawdziwym zakwasie )
https://www.facebook.com/twojchlebpowszedni
– Kalinówka Wzgórza Dylewskie (wędzone pstrągi , wątróbki z pstrąga, pasztety z dzika, kiełbasy na ostro czy słynna szynka dylewska)
https://www.facebook.com/wzgorza.dylewskie
– Ziarnem Malowane (chleby na zakwasie ziarnem malowane)
– Jugoser (kozi,owczy,sirenje,kajmak, kackavalj / jugosławiańskie sery )
https://www.facebook.com/Jugoser
Nczekolada (najlepsza manufaktura czekolady w Polsce)
https://www.facebook.com/pages/Nczekolada
– Sery Polskie od Giena Mientkiewicza
https://www.facebook.com/SeryPolskie
– Mleczarnia Skarszewy (sery min. słynny Szeneker czy Amber , jogurty , masła, kefiry)
– Ziembiński (białe sery twarogowe)
– Masło z Filipowa
– Beata z Kurpiów ( Mleko dla Stolicy / mleko , jaja kurze i przepiórcze)
– Pan Burak (buraki surowe /kiszone / sok z buraka na Ulicy Burakowskiej:)
– Sery Łomnickie (sery kozie)
https://www.facebook.com/SeryLomnickie
– Mleczna Droga ( jogurty mleczne)
https://www.facebook.com/pages/Mleczna-Droga-Manufaktura – Serów
– Podlaskie Wyroby Spiżarnia (słynne ogórki z Kruszewai/ kapusta kiszona i regionalne wędliny)
– Ekologiczna Pracownia Cukiernicza ECO FOOD STORY (Cebulaki, kulebiaki /z kapustą kiszoną/, jaglanki /z kaszą jaglaną i przyprawami/, roladki jabłkowe, drożdżówki z aronią, muffinki z gruszką, z cynamonem i brązowym cukrem, piernik, szarlotka i najlepsze brownie w mieście)
– Eko Zieleniak ( warzywa i owoce z ekologicznych, certyfikowanych upraw z ziemi proszowickiej (koło Krakowa)
– Masarnia Stanisława Mądrego (słynna kiełbasa lisiecka – Liszki k/Krakowa)
– Wiatrowy Sad (100 % tłoczone soki jabłkowe bez konserwantów i cukru)
https://www.facebook.com/WiatrowySad
– Masarnia Gerarda ( domowe wędliny bez „ulepszaczy”)
– Domowe wypieki od Moniki (ciasta , przetwory)
– Stary Sad ( wiele odmian „niepryskanych” jabłek i gruszek prosto z sadu)
– Pierogi Motylkowe (pierogi domowe / duże / z pysznym farszem / tanie ! z Krakowa)
https://www.facebook.com/pages/Pierogi-Motylkowe
– Produkty Greckie (oliwki , oliwy, feta )
– Wild Grass ( min. chai cola i inne pyszne napoje)
https://www.facebook.com/DrinkWildGrass
-Mahreb (marokańskie specjały)
https://www.facebook.com/RestauracjaMaghreb
– Essence Cleanse (Kilkudniowe programy oczyszczające, których podstawą jest dieta oparta na sokach wyciskanych ze świeżych warzyw i owoców. Idealne dla zmęczonych ciał i rozproszonego umysłu)
https://www.facebook.com/EssenceCleanse
– Pieczone włoskie kasztany
https://www.facebook.com/pieczonekasztany
– Tupperware designerskie wyposażenie każdej kuchni, pozwalające zachować świeżość przechowywanych produktów żywieniowych, a wartości odżywcze w czasie przygotowywania potraw.
https://www.facebook.com/tupperwarepolskaoficjalnyprofil

+stanowiska degustacyjne Restauracji Mielżyński Wines Spirits Specialities
do której serdecznie zapraszamy
https://www.facebook.com/pages/Mielżyński-Wines-Spirits-Specialities
http://www.mielzynski.pl/
+ Concept Store Red Onion gdzie zaopatrzysz się min. w dizajnerskie akcesoria kuchenne !
https://www.facebook.com/pages/Red-Onion
http://www.redonion.pl/

Stara Fabryka Koronek, ul. Burakowska 5/7, 01-066 Warszawa
godz. 14:00-20:00

Info/źródło: https://www.facebook.com/events/706580246019987/?ref=5

*Przy okazji, skoro już będziecie w Fabryce Koronek, szczególnie, że pogoda nie rozpieszcza, na poprawę humoru może skusicie się na makaroniki?

To co?
Udanego!

WTF?!

Znajdź tu ▫najlepsze jedzenie na mieście? ▫sposoby/miejsca na miejski relax? ▫winne/piwne/kawowe rarytasy? ▫gastro'kulinarne gadżety i wydarzenia?