Zlot Cydrowników Autorskich 19.06

Już po raz trzeci cydrownicy autorscy spotykają się w Warszawie. To wyjątkowa okazja by poznać ich osobiście i spróbować najlepszych polskich cydrów, często w nigdzie indziej nie prezentowanych wersjach. To miejsce na cydrowe premiery, tak uznanych już cydrowni, jak i cydrowych debiutantów.
W tym roku chwalimy się też naszymi sukcesami międzynarodowymi: Kwaśne Jabłko i Cydr Ignaców zdobyły nagrody Pomme D’Or na cydrowych targach Apfelwein Weltweit we Franfurcie nad Menem, Niemcy; a Cydr Chyliczki otrzymał Bronze Medal w największym konkursie cydrowym na świecie – The British Cider Chamionships 2016, w Wielkiej Brytanii.
zmDSC0288314:00 – 15:30
InCiders – degustacja komentowana kulkunastu najciekawszych cydrów autorskich. większość z nich najprawpopodobniej nie będzie dostępna w sprzedaży lub degustacji w innej formie.
Prowadzenie – Wojciech Bońkowski (Winicjatywa), Bartosz Wilczyński (promotor kulinarny, Stowarzyszenie Polskie Cydry Autorskie), Tomasz Piotrowski (Cydrolot, Stowarzyszenie Polskie Cydry Autorskie) .
Wstęp 59zł. Bilety wyłącznie na stronie Winicjatywy. Ilość miejsc ograniczona.

16:00 – 17:30
Piwo i cydr / Cydr i piwo – co łączy, a co dzieli? (Fermentacja spontaniczna, farmhouse, chmiel, beczka, cydr lodowy i eisbock – Wyjście poza schematy, niecodzienne piwa i niezwykłe cydry).
Prowadzenie: Przemek Iwanek (Piwo i cydr, Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych ), Artur Napiórkowski (sędzia PSPD), Tomasz Piotrowski (Cydrolot).
Wstęp 59zł. Bilety wyłącznie na stronie Winicjatywy. Ilość miejsc ograniczona.

zmDSC02893

13:00 – 18:00
Bazarek cydrowy: kilkanaście cydrów rzemieślniczych, eko-soki jabłkowe Joanka (w tym wiele jednoodmianowych), przetwory i octy jabłkowe

Na cały weekend, 17-18-19 czerwca, Nadwiślański Świt przygotowuje specjalne cydrowe menu oraz kartę drinków.

Potwierdzona obecność na Zlocie:
Cydr Ignaców, Cydr Chyliczki, Slow Flow Group (Cydr Smykan), Cydr Tradycyjny Jabłecznik Trzebnicki, Cydr z Wielkopolski, Cydr z Gór Orlickich (kooperacja naszych kolegów z projektów Dobra Reneta i Gospodarstwo Kościańscy z czeskimi kolegami), Jabłecznik Hieronima, Cydr Japko (Winnica de Sas), Cidre Gajus (Winnica Gaj), Uncle and Nephew, CydRrr z Psiej Budy…

Zapraszamy: Stowarzyszenie Polskie Cydry Autorskie, Winicjatywa, Nadwiślański Świt, Cydrolot

Link do wydarzenia: https://web.facebook.com/events/652787488193188/

Zeszłoroczna edycja była świetnym doświadczeniem i pod względem edukacji, lepszego poznania realiów rynku cydrów w Polsce, ale przede wszystkim poszerzenia doświadczeń smakowych;>

zmDSC02892

Moje debeściaki z poprzedniej edycji:
Kwaśne Jabłko „Wiosenny” / za spójność i harmonię. B. świeży, pełny, dość wytrawny.
Jabłecznik Hieronima „Kronselka 2011” / za oryginalność, aromaty i 5 smaków. Słony karmel w nosie, zadzior serwatka/kefir w ustach. Mega ciekawe.
Cydr Ignaców „Czarny Ignac” / za żywicę w nosie i świeżość/pełnię smaku.
CydRrr z psiej budy „Białowieski 2014” / za parmezan w nosie i świetne usta. Pachnie drożdżówką, parmezanem. Klawy gastro cydr.
Cydr Iganców „2014” / szerokiego odbioru, intensywny nos, owocowy bukiet. Łatwy nos, łatwe usta.
Cydr Chyliczki „Stary Sad 2014” / Hedonistyczny. Bucha aromatami w nosie i ustach. Spójny. Git
Dobra Reneta 2014 / dla fanów whisky, ciemnego piwa. W nosie czekolada, calvados. W ustach wędzonka w tle.
Cydr Samo Jabłko „Słodki 2015” / Za piękne nuty chlebowe/razowe i harmonię.
Jabłecznik Trzebnicki „Cydr lodowy” / za charakter, pełnie i intensywność. Zielone jabłko, banan w nosie, kwiaty. Mocny w ustach, drapie, wędzonka w tle.
Cydr Chyliczki „Cydr lodowy” / za charakter i za uniwersalność, szerokie spektrum wrażeń. Kwaśno-słodki w ustach. Rodzynki z cytryną. Wierzga.

Nadwiślański Świt też dobrze się sprawił.

Widzimy się w tym roku?:D

Poniżej więcej zdjęć z poprzedniej edycji.

Dodaj komentarz