Winkolacja serowa @ Winkolekcja

Zapraszamy i polecamy piątkową degustację „serową”, niepozbawioną wina, w Winkolekcji.

„Czekając ze zniecierpliwieniem na koniec zimy, proponujemy wyjątkową kolację, bazującą w całości na polskich serach: Kozimdymku, Fronterze, Mazuriano, Łomnickim, Goudzie przemkowskiej, Górskim sudeckim oraz Pieczonej Ricie. Do tego serwujemy fantastyczną rybę, carpaccio z gruszki oraz zestaw 5 róznych win.
Koszt: 149 zł/os
Menu przygotowała Małgosia Marchewka. Wina dobrał Sławek Chrzczonowicz:
-Sałatka z kozim serem na ciepło (ser Kozi Dymek) wino: Chateau Puy Servain Cuvee Terrement Blanc
-Parfait z sera z niebieska pleśnią (Frontiera Jersey) wino: Chateau Puy Servain Cotes de Montravel
-Łosoś pieczony w sosie z sera z niebieska pleśnią wino: Beaune Montagne Saint-Desire, Domaine Jean-Luc-Joillot
-Talerz serów wino: Moulin de Gassac Syrah
-Carpaccio z gruszki na koziej ricoccie (ser Pieczona Rita) wino: Haus Klosterberg Riesling Auslese Markus Molitor

MENU SEROWE
Kozidymek
Mały zgrabny serek wędzony w olchowym dymie z ziołowym finiszem. Dojrzewa kilka dni, potem wędzony bez mała 6 godzin. W środku kwaśno-słony z wierzchu z nutą goryczki dymu. Nadaje się do zapiekania, smażenia, grillowania, ale na zimno starty czy płatkowany ożywia każdą sałatkę, przyozdobi też kanapkę.
mleko: kozie
wiek: 1-2 tygodnie
Frontiera blue owcza i krowia
Sery z niewielkiej fermy usytuowanej nieopodal Mrągowa, słyną w całym kraju. Robione są z niezwykłą pieczołowitością i znajomością kunsztu. Produkcja serów w ranczu Frontiera zaczęła się zaledwie kilka lat temu, ale w bardzo szybkim tempie osiągnęła bardzo wysoki poziom.
Frontiera to ser, który zapamiętuje się na długo. Bardzo wyraźne smaki pikantności i słoności, rozległa paleta zapachów. Od pieczarek i orzechów, po dojrzałą szynkę, piernik i mokry las.
Owcza wersja niesie ze sobą więcej zapachów zwierzęcych, skórzanych, a smak jest dużo pikantniejszy.
mleko: owcze
krowie (jersey)
wiek: 4 miesiące
Mazuriano
Mazuriano, to dojrzały owczy ser o pikantnym smaku, dojrzewający najmniej pół roku, a często i dużo dłużej. W naturalny sposób nabywa cech umami, a tym samym doprawia każdy kęs podbijając jego smak. Bardzo skoncentrowany, stateczny i skuteczny. Nie epatuje mocnym bukietem, ale nadrabia smakiem. Jak większość serów owczych ubrany jest w aromaty mocne, zwierzęce, a smakuje prawie że mineralnie.
Łomnicki
Charakterystyczny, ale łagodny kozi ser, o gładkim długim posmaku. To dopracowany ser, harmonijny, idealny na deskę, który i w kuchni daje nieoczekiwane efekty. Tradycja wyrobu kozich serów, przywędrowała wraz z rodzicami Sokołowskich spod Lwowa, ale musiała odczekać sporo lat zanim córka podjęła się ich wyrobu.
mleko: kozie
wiek: 2 miesiące
Gouda przemkowska
Niech nikogo nie zmyli porównanie do goudy. Delikatność? Owszem, ale z wieloma znaczącymi nutami. Trochę zwierzęcymi, stajennymi. Pachnie wełną, siodłem i runem leśnym, suszonym jałowcem, trochę gałęziami. Smakuje wyraźnie, ale nie epatuje. Ma dwa rogi, słodki i słony, oboma potrafi ubóść.
Mleko: krowie
Wiek: 3-4 miesiące
Górski sudecki
Ma zadatki na lidera, tylko z pozoru należy do serów uniwersalnych. Ma coś, co smakosze uwielbiają, otwiera się w ustach z każdą kolejną minutą. Lepiej poświęcić mu trochę czasu i cieszyć się jego nowym obliczem. Zbagatelizowany wyda się serem przyjemnym, ale kiedy się wgryzie, wsłucha w jego smak, to okazuje się, że ma wiele do powiedzenia. Kocha pieczywo, ale pieczywo dobrej marki.
Mleko: krowie
wiek: 6 miesięcy
Pieczona Rita
Delikatna i soczysta, słodka, pachnąca. Ser świeży, zwięzły, robiony z koziej ricotty, później zapieczonej w formę sporego walca. Jego walor to słodkość idąca przed świeżą kwaśnością. Nuta spieczonego bierze w ramy cały ten świeży rwetes. Niezrównana na śniadanie, dobra na lunch, przy kolacji również odnajdzie swoje powołanie. 
Mleko: kozie
wiek: 1-2 tygodnie

Naszym pzrewodnikiem po świecie serów będzie Gieno Mientkiewicz.
Gieno Mientkiewicz od lat jeździ po całej Polsce i wciąż wyszukuje nowe gatunki sera. Autor sformułowania „sery zagrodowe”. O serach pisze, mówi, a także uczy, jak je jeść, przyrządzać i jak przy tym biesiadować. Na antenie telewizji „Kuchnia” prowadzi popularny program kulinarny: „Przez dziurkę od sera”. Doradzał Kancelarii Premiera RP w doborze serów podczas Szczytu Partnerstwa Wschodniego. Obecnie służy swoją wiedzą Kancelarii Prezydenta RP. Działacz organizacji Slow Food Polska. Współorganizuje festiwale „Czas dobrego sera” w Sandomierzu i Festiwal Smaku w Grucznie. Jego ulubiony ser? Każdy kolejny, bo uwielbia poznawać nowe smaki.

Prosimy o wcześniejszą rezerwację, liczba miejsc ograniczona.”
źródło: https://www.facebook.com/events/432671220149438/

Polecamy i zapraszamy!

Dodaj komentarz