TERROIR Warsaw | Dla branży i nie tylko
W niedzielę wyjątkowe wydarzenie, które jak się okazało przyciąga nie tylko tych z moich znajomych, po których bym się tego spodziewał, ale także tych spoza branży, którzy żyją jeszcze czymś innym poza gastronomią na co dzień. Sprawdź szczegóły i może też się wybierzesz?
Terroir Warsaw – Forum
„Forum odbędzie się w niedzielę 27 maja w Fortecy Kręglickich. Nie przez przypadek na wydarzenie wybrano miejsce targu, który gromadzi rzemieślników i producentów żywności oraz szefów, którzy się u nich zaopatrują. Wraz z ponad 120 uczestnikami, Terroir Warsaw otworzy dyskusję o złożoności polskiej kuchni. Lokalnemu dziedzictwu przyjrzą się polscy i zagraniczni specjaliści, szefowie kuchni, historycy i antropologowie. Wspólnie przedyskutują ekscytujące zmiany na warszawskiej scenie kulinarnej i zastanowią się, jak wykorzystać potencjał drzemiący w polskiej kuchni, jak go wyeksponować, nagłośnić i promować.”
Jeśli rzucisz okiem na program: https://terroirtalk.org/warsaw/#forum-itinerary
zobaczysz, że będzie to okazja do wysłuchania krótszych lub dłuższych, ale zakładam skondensowanych jeśli chodzi o wiedzę/doświadczenie/idee którą chcą przekazać, wystąpień. Nie wiem jak Ty ja się jaram i zamierzam zrobić masę notatek:>
I tak… pewnie się nimi podzielę na YouTubie czy na blogu.
O Terroir
„Terroir Hospitality to branżowe spotkanie, które od 12 lat odbywa się w Toronto, gromadząc najlepszych na świecie szefów kuchni, restauratorów, producentów żywności, znanych dziennikarzy kulinarnych. Sympozjum integruje przedstawicieli gastronomii i producentów żywności, zwraca uwagę światowych mediów na lokalną kulturę kulinarną.
Popularność kanadyjskiego sympozjum przyczyniła się do powstania satelickich wydarzeń. W maju 2017 roku z sukcesem wystartował europejski program w Berlinie, w październiku odbyło się Forum w Budapeszcie.
Arlene Stein, założycielka i dyrektorka Terroir, tak podsumowuje te zmiany:
„Międzynarodowa ekspansja oznacza, że możemy wyszukiwać i wspierać kulinarnych ambasadorów w tak ciekawych destynacjach, jak Warszawa. Tym samym powiększamy międzynarodową społeczność hospitality poprzez edukację i networking”. Stein, w wywiadzie dla weekend.gazeta.pl, tłumaczy jak spotkania szefów kuchni i miejscowych
liderów branży przyczyniają się do promowania destynacji kulinarnych. Podkreśla też, że Warszawa ma wszystko, czego szukają kulinarni turyści głodni nowych odkryć.”
Forum 27 maja 2018:
70 euro za osobę
https://www.rsvp-popup.com/events/terroirwarsawforum
Lista uczestników
Polscy:
Wojciech Modest Amaro, Atelier Amaro
Aleksander Baron, Zoni
Adrian Klonowski, Pädaste Manor, Estonia
Maciej Nowicki, Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie
Justyna Słupska Kartaczowska, Jadka, Wrocław
Robert Trzópek, Bez Gwiazdek
Zagraniczni:
Maksut Aşkar, neolokal, Stambuł
Mark Best, Genting Dream, Sydney
Amanda Cohen, Dirt Candy, Nowy Jork
Nicolai Ellitsgaard Pedersen, Under, Norwegia
JP McMahon, Eat Galway, Irlandia
Connie DeSousa & John Jackson, Charcut, Kanada
Też jesteście ciekawi, z jaką choćby jedną genialną myślą wyjdziecie z forum?:D
Do zobaczenia w niedzielę!
Chcesz być na bieżąco z takimi propozycjami?
Dołącz do„Ligue des Gourmands” lub dodaj nas na lub
[mailpoet_form id=”1″]