SLOW FOOD FESTIVAL 2014 • edycja jesienna

Follow my blog with Bloglovin

„Zapraszamy na I edycję szczególnego wydarzenia, którym ostatecznie pożegnamy Lato i powitamy Jesień 🙂

Festiwal jest doskonałą okazją, aby wspólnie pogotować, posłuchać opowieści o tworzeniu lokalnego jedzenia, skosztować wyjątkowych przysmaków a także poznać ciekawych ludzi.”

Zapraszamy razem z organizatorami: Slow Your Life

„Można będzie przyjrzeć się z bliska miejskim projektom zmieniającym otaczającą nas rzeczywistość. Wszystko po to by szerzyć świadomość tego co i jak jemy i od kogo kupujemy, a przede wszystkim zachęcić do zwolnienia tempa życia—be slow be happy!

Program Festiwalu
• Cały dzień
Regionalne i lokalne specjały – najlepszej jakości produkty prosto od producentów.
Strefa slow blogera – zakosztuj specjałów najlepszych slow blogerów kulinarnych
Od godz. 13 Marchewka: Rewolucja pokaże jak robi się zakwas na prawdziwy domowy chleb, a gotowy zakwasowy zaczyn będziesz mógł zabrać do domu 🙂
Spotkanie z ogrodnikiem Miasto i Ogród Sławomirem Sendzielskim – co i jak siać, żeby dobrze wyrosło czyli rzecz o miejskim ogrodnictwie.
Prezentacje proekologicznych projektów miejskich – Miejskie pszczoły,Oddam Odpady – zbiórka plastikowych nakrętek dla zaprzyjaźnionej Fundacji oraz wystawa przedmiotów z upcyklingu

Kącik dla dzieci – warsztaty i atrakcje dla najmłodszych w tym:
• 10.30 – 12.30
Kreatywne zabawki, czyli coś z niczego – warsztaty z upcyklingu prowadzi oddamodpady.pl
• 12.30 – 13.30
Tworzymy naturalne świeczki z pszczelego wosku razem z Bartnik Mazurski
• 14.00 – 16.00
Gotujemy zdrowe słodycze razem z Grow With Culinary
Zgłoszenia na warsztaty: martyna@slowyourlife.pl

• 10.00 – 12.00
Slowfoodowe śniadanie mistrzów „Smaki Jesieni”
Śniadanie poprowadzi MACIEJ NOWICKI – szef kuchni królewskiego Muzeum Jana III w Wilanowie ! Wspomagać go będą blogerki Rudej Gotowanie i Kasza Jaglana.
Przy wspólnym stole zasiądą także producenci śniadaniowych specjałów. Posłuchamy jak tworzy sery Kozia Farma Złotna, o pozyskiwaniu miodu opowie Bartnik Mazurski. Kalinówka wytłumaczy jak tworzy najlepsze w regionie mięsa i wędliny, a z Cydr Ignaców wzniesiemy toast na cześć polskich jabłek. Zapraszamy do stołu wspólnie ze Slow Food Youth Warszawa!
Jeśli chcesz tylko popatrzeć lub posłuchać—po prostu przyjdź.
Jeśli natomiast masz w sobie odkrywcę i chcesz mieć zapewnione miejsce przy stole a także wziąć udział w przygotowaniach i degustacji wyślij zgłoszenie na adres martyna@slowyourlife.pl.

• 13.00 – 14.30
Uwolnij żywność – nie wyrzucaj, nakarm!
Dyskusję nt. zrównoważonej gospodarki żywnością i metod walki z marnotrawstwem poprowadzą Banki Żywności

• 17.00
Koncert CzessBand! Energetyczna muza w najlepszym folkowym wydaniu!
Gościnnie posłuchamy białego śpiewu.”

sobota | 10:00 – 23:00
Miasto i Ogród
ul. Żelazna 51/53, Warszawa


Chcesz być na bieżąco z wydarzeniami jak to?
Nic prostszego! Zapisz się ->

Dodaj komentarz