PLANETE+ DOC FILM FESTIVAL | Kuchnia wszystkich zmysłów

Dziś o 18tej w Iluzjonie
Kuchnia wszystkich zmysłów

„12 gości, 12 dań i 12 win okraszonych specjalnie przygotowanym programem artystycznym. Kamera towarzyszy artystom w tym transkulturowym, międzydyscyplinarnym i post-zmysłowym dialogu, a także portretuje moment, w którym 12 śmiałków zasiada do kolacji. Jak skończy się ten eksperyment: synergią zmysłów czy biegunką?”

Debata: Jedzenie jako doświadczenie – czym jest food design? – po filmie „Kuchnia wszystkich zmysłów”
„Świat wielkiej gastronomii wkracza na nowe ścieżki zarezerwowane dotąd dla sztuk wizualnych. Bohaterowie Kuchni wszystkich zmysłów, hiszpańscy innowatorzy, bracia Roca, działają na styku dwóch światów – sztuki i gotowania, skłaniając do refleksji nad wymiarami współczesnego podejścia do przygotowywania posiłków. Czy gotowanie nieprzypadkowo nazywane jest sztuką kulinarną? Podczas debaty po filmie zastanowimy się, czym jest food design i czy nie zatraciliśmy się w formie i oprawie działań kulinarnych.”

Uczestnicy:
Anna Theiss – krytyczka i popularyzatorka sztuki, zawodowo zajmuje się błędem, pisze blog o designie na www.kukbuk.com.pl
Kasia Gliszczyńska – design manager, pomysłodawczyni pierwszych warsztatów z food design, autorka pierwszych podyplomowych studiów Food Design w Polsce
Wojciech Modest Amaro – szef kuchni w Atelier Amaro, jako pierwszy zdobył gwiazdkę Michelin w Polsce, prowadzący telewizyjny program kulinarny Top Chef iHell’s Kitchen – Piekielna kuchnia

Chcesz być na bieżąco i wiedzieć o wydarzeniach jak to?
Dołącz do nas przez maila.
[wysija_form id=”1″]

Dodaj komentarz