Odette | Cukiernia

Rewolucja na słodkim podwórku!
Wszystko to, co dotąd mogliście oglądać na zdjęciach z Francji/Hiszpanii, będzie do spróbowania na Górskiego. Brzmi dobrze? Najlepiej?

Gdybym chciał wyrazić towarzyszące mi podniecenie, zniecierpliwienie i oczekiwania, przez ujęcie ich w innej tematyce, dajmy na to samochodowej, to mógłbym śmiało napisać, że czuje się jak automaniak, czekający na otwarcie pierwszego w Polsce salonu Tesli.
Czemu akurat Tesli? Bo tak jak w przypadku samochodów, teoretycznie wszystko już wymyślono, przywykliśmy do pewnego stanu. Okazuje się jednak, że można pójść o krok dalej, zaoferować coś innego, dotąd nieobecnego na rynku, jakościowego i wyróżniającego się, przenoszącego nas kilka lat do przodu, w przyszłość.
Takie są moje oczekiwania wobec Odette, a z tego co się dowiedziałem, mają szanse się spełnić. Ciekawi Cię ich podejście/pomysły? Zapraszam do lektury.

Cukiernia Odette

Odette – cukiernia, piekarnia

Odette ma być cukiernią. Po prostu. Tylko tyle, i aż tyle.
To co będzie ją wyróżniało to podejście, którego brakuje pośród obecnych, polskich cukierni. Nowatorska (dla Polski) prezentacja będzie często pretekstem do pokazania w inny sposób tradycyjnych receptur, połączeń, smaków poznanych w dzieciństwie. Możemy spodziewać się pralin, ptysiów, eklerów, ale o zaskakującym smaku. Dla łasuchów kolejną dobrą informacją jest to, że wszystkie torty będą w dostępne również miniaturkach.

„Mamy nadzieję, że każdy nasz produkt będzie rozkładał na łopatki. Każdy z nich jest finalnym, skończonym deserem, który przeszedł przez próby, testy, selekcję.” / Piotr Chylarecki

Co znajdziemy na miejscu?

Na półkach cukierni znajdziemy to, czego nie ma aktualne na naszym rynku, między innymi za sprawą międzynarodowych kontaktów, wymiany wiedzy, pomysłów, które mają być jednym z wyróżników nowej cukierni. Na zaproszenie Odette nasz kraj odwiedzać będą mistrzowie cukiernictwa z całego świata. Miejsce ma żyć, integrować środowisko gastronomiczno-cukiernicze. Z pewnością mają szansę przyczynić się do tego warsztaty dla branży oraz amatorów, na których poznamy podstawy/klasykę oraz dowiemy jak dalej kreatywnie rozwijać własne pomysły. Całość produkcji oparta będzie o naturalne produkty, a także o ile to możliwe – lokalne.

Cukiernia Odette | Coconut, mango and passion fruit

Dla kogo?

Miejsce będzie otwarte na wszystkich, w każdym wieku, tak by każdy miał możliwość odnalezienia tu tego, czego szuka. Ma sprawiać przyjemność, pozwolić na oderwanie się od codziennego zgiełku.
Mimo używania wysokiej jakości surowców oraz bezpośredni import owoców, właściciele będą dokładali starań aby utrzymywać ceny na przystępnym poziomie.
Odette będzie także dostępna merytorycznie, Piotr, Kasia, czy pozostali członkowie zespołu będą zawsze do dyspozycji, gotowi na dyskusję, wyjaśnienie jak zrodził się dany pomysł, czemu akurat takie a nie inne połączenie.
Mniej rozmowni będą mogli po prostu podziwiać fachowców przy pracy – tworzenie produktu od podstaw, od surowca – dzięki wykorzystaniu przeszklonej ściany, oddzielającej pracownię od sali konsumenckiej.
Cukiernia Odette

Skąd pomysł?

Pomysł zrodził się lata temu, jednak przez życiowe zawirowania inkubował i dojrzewał by wreszcie zmaterializować w najbardziej sprzyjających okolicznościach.
Głównym zapalnikiem powrotu do pomysłu na słodkie miejsce, było poznanie Piotra – wszystko wydarzyło się w krótkim czasie. Nic na siłę. Pojawiła się osoba o takim samym podejściu, wizji, celu. Dokonał się naturalny proces.

„Jest uczucie, i rośnie! Chociaż z mojej strony rozsądne – a przynajmniej tak się staram:) Cały zespół dobieramy tak, by każdy chciał robić to co robi, żeby w powietrzu unosiła się pozytywna energia. Fun dla każdego, i dla Gości, i dla zespołu.” / Katarzyna Zieniewicz

Spotkanie z Piotrem otworzyło właścicieli na lepsze rozumienie czekolady.
Jest plan własnej mieszanki ziaren kakaowca, tak by każda dedykowana była do innego zastosowania. Ma to ukazywać oblicze czekolady od innej strony, by zaspokoić podskórną potrzebę ciągłego poszukiwania, eksperymentowania.
Cukiernia Odette | Piotr Chylarecki

Piotr Chylarecki – Szef Cukierni

Za pomysłami/technikami stoi Piotr Chylarecki, główny Szef Cukierni.
Specjalista od dawna związany z branżą cukierniczą, który ostatnimi laty szlifował umiejętności przekazując wiedzę innym, w Akademi Czekolady Callebaut. Należy także do Klub Ambasadorów Barry Callebaut, z czym wiąże się uczestnictwo w wielu międzynarodowych wydarzeniach, znajomość z ikonami nowoczesnego cukiernictwa.

Co według Piotra Chylreckiego jest sednem cieszącego, kompletnego deseru?

„Po pierwsze struktury. Po drugie łączenie smaków. Po trzecie wygląd. Tak żeby goście jedli oczami, a dopiero potem dopytywali o szczegóły. Ważny jest też element zaskoczenia (np. chrupiące wnętrze deseru).” / Piotr Chylarecki

Cukiernia Odette | Katarzyna Zieniewicz i Piotr ChylareckiNajwiększym źródłem inspiracji jest Paryż (na przykład Christof Adam, ze swoimi niesamowitymi eklerami), czy Barcelona. Dzięki temu tak jak wspominaliśmy, wszystko to, co dotąd widziałeś osobiście lub na zdjęciach z Francji/Hiszpanii, będzie do spróbowania na Górskiego. Jarasz się? Jak automaniak na otwarcie salonu Tesli?:>
Bo my tak.

Może połączysz przyjemne z pożytecznym?
Na pierwsze odwiedziny Odette możesz wykorzystać Walentynki.

Cukiernia Odette

Odette
Wojciecha Górskiego 6/07
(na winklu Górskiego i Baczyńskiego)
Warszawa
tel: 604 745 444


Chcesz wiedzieć o podobnych, pojawiających się na mieście pokusach?
Dołącz do„Ligue des Gourmands”!
[wysija_form id=”1″]

Dodaj komentarz