La Rotisserie | Prosto z targu

La Rotisserie | Prosto z targu


WTF?!Znajdź tu
▫najlepsze jedzenie na mieście?
▫sposoby/miejsca na miejski relax?
▫winne/piwne/kawowe rarytasy?
▫gastro’kulinarne gadżety i wydarzenia?

La Rotisserie rusza z nowym konceptem -> Lunch Prosto z Targu.
Faktycznie nowy koncept czy może ściema?

Rekomendacją La Rotisserie mieliśmy podzielić się z Tobą już dawno temu. Konsekwentnie zbieraliśmy materiały, dokonywaliśmy kolejnych testów i prób, z przyjemnością zresztą, aż któregoś pięknego dnia tablet odmówił współpracy, trafił do serwisu a tam już wszelkie dane uleciały w niebyt. W międzyczasie warszawski rynek gastronomiczny buchnął na tyle, że skutecznie odwrócił naszą uwagę i tym samym opóźnił wpis. Dziś postaramy się to nadrobić.

Czemu w ogóle Mamaison Hotel Le Regina i La Rotisserie?

  • z uwagi na lokalizację? Starówka/Nowe Miasto. Hotel idealnie wpisany w krajobraz, gdyby nie delikatny fresk z nazwą hotelu mógłbyś nawet nie zorientować się co jest w środku. Tym bardziej niektórych zaskakuje fakt, że udało się zmieścić w nim i basen, i sale konferencyjne, i kilkuset metrowe apartamenty. Przykładowo droga od Ronda Dmowskiego do Kościelnej powinna zająć Ci około 10 minut. Nigdy jeszcze nie miałem problemu ze znalezieniem miejsca do parkowania na Franciszkańskiej. Czemu o tym pisze? bo to świetna alternatywa lunchowa nawet jeśli nie pracujesz/mieszkasz/załatwiasz interesów w okolicy. Serio. Nie wiem jak Ty, ja już kilka razy plułem sobie w brodę, że uwziąłem się na jakieś miejsce z „centrum” z myślą o zjedzeniu obiadu, tracąc d-o-s-ł-o-w-n-i-e 30 minut, jak nie więcej, na kolejne rundy, kolejnymi przecznicami, w poszukiwaniu wolnego miejsca do zaparkowania.
  • z uwagi na serdeczną i otwartą obsługę? Widząc co się dzieje na mieście, gdzie nowe lokale zdają się brać ludzi z łapanki, nie do końca świadomi jak ważną częścią gastronomicznego biznesu jest właściwa obsługa, restauracje hotelowe mogą być niedługo ostatnim bastionem fachowej, i zgodnej z kelnerskim savoir vivrem, obsługi. Restauracje z lekkim stażem też nie rozpieszczają, jak np. Nolita, gdzie po zapytaniu/prośbie do kelnera człowiek żałuje, że w ogóle o coś pytał. Dla odmiany w La Rotisserie serdecznie się Tobą zaopiekują od początku do końca. Zdarzyło Ci się kiedyś, żeby Szef zaproponował przygotowanie dwóch wersji lunchu w mini porcjach, tak byście oboje (akurat byliśmy we dwójkę) mogli wszystkiego spróbować? Nam pierwszy (i jak na razie ostatni) raz zdarzyło się to właśnie w Le Reginie, po czym Szef większość dań podał sam, o czym jeszcze za chwilę. Co Ty na takie podejście?
  • z uwagi na wnętrze? Jak ze wszystkim. Jedni je polubią, inni nie. Naszym zdaniem jest stonowane, przytulne, a szczególnie wieczorem pasuje do niego jeszcze jedno, dość istotne określenie-> nastrojowe.
  • z uwagi na patio? Tak, patio też się zmieściło. Polecamy je Twojej uwadze, szczególnie, że ciepłe dni przed nami.
  • z uwagi na sylwestrowe kolacje? La Rotisserie organizuje wyjątkowe kolacje przy różnych okazjach, ale jako jedna z pierwszych – znowu, no co ja poradzę? – proponowała spędzenie Sylwestra przy stole i eleganckie rozpoczęcie Nowego Roku. Jeśli zastanawiasz się nad taką opcją, działaj szybko, bo po ogłoszeniu możliwości rezerwacji miejsca szybko znikają.
  • z uwagi na kuchnię? Było o Szefie, krótko jeszcze o kuchni. Bez rozpisywania się o całości, ale znów zwrócenie uwagi na pewne detale, które lata temu wyprzedzały to, czym dzisiaj żyje warszawska gastronomia: wszystko robione na miejscu. Wędzone ryby? wędzone na miejscu. Lokalne i zapomniane produkty. Połączenia zup z  suchymi/mięsnymi/zewnętrznymi elementami, wykończenie zup przez obsługę. Świetnej jakości ryby, perfekcyjnie i ciekawie przygotowane. Oryginalne desery. Przy deserach chwilę się zatrzymam, bo też jest to temat, w którym jeszcze do niedawna nie było aż tak dużego wyboru. Mieliśmy nawet swoją krótką listę, kiedy to naprawdę chcieliśmy dać zmysłom „po garach”. Na liście był między innymi wspomniany Opasły Tom, Casa Pablo, czy właśnie La Rotisserie. Tu masz przykład.

Uff… to wreszcie mogłem się z Tobą podzielić tym, co od dawna chciałem Ci przekazać, i dlaczego ciągnęło nas do La R. tylko jeszcze bardziej po każdej, udanej wizycie. Pewnie i tak o czymś zapomniałem, albo kolejne rzeczy będą przychodziły mi do głowy, jak chociażby fakt, że kartę win układa Andrzej Strzelczyk, wielokrotny Mistrz Polski Sommelierów. Wspominałem o tym? A no widzisz:)

Tyle o przeszłości, przejdźmy do cieszącej teraźniejszości, której mieliśmy okazję zasmakować kilka dni temu.
O to jak prezentują się dania z aktualnego menu lunchowego. Więcej szczegółów+opis znajdziesz po kliknięciu w zdjęcie.

Dania, które widzisz powyżej, będą dostępne do wtorku.
Od środy nowe menu, a co w nim? Zobaczymy.
Jeśli spytasz mnie o faworyta – nie mam takiego, wszystko jest kwestią Twoich własnych preferencji. Prezentowane dania po prostu skonsumowałem całym sobą, garda mi opadła, nie było przed czym się bronić, niczego co burzyło by harmonię, czego się przyczepić – czysta przyjemność i frajda z jedzenia/smakowania – czyli generalnie larotisseriowy standard;>

Czemu ściema?

Świeże, naturalne składniki, bogactwo smaków i aromatów oraz oryginalność kompozycji to elementy wyróżniające kunszt kulinarny Pawła Oszczyka, szefa uchni Restauracji La Rotisserie w Mamaison Hotel Le Regina Warsaw. Wraz z nadejściem pierwszych dni wiosny, w La Rotisserie zagościł nowy koncept „Prosto z targu” – pięć autorskich dań, które zmieniają się każdego tygodnia. (…) Formuła „Prosto z targu” to połączenie najlepszych produktów i świeżych składników wysokiej jakości skomponowanych w wiosennym menu Pawła Oszczyka wraz z zespołem La Rotisserie. Propozycje dań będą się zmieniać co tydzień.

Bo faktycznie „zasady gry” delikatnie uległy zmianie, ale prawda jest taka, że jak mogłeś przeczytać Paweł Oszczyk/La Rotisserie robią dobrą robotę w podobny sposób już od lat… Stąd cieszy nas, że ktoś w restauracji poczuł potrzebę subtelnych zmian, otwarcia się na nowych Gości, poinformowania o tym rynku, bo koncept jak najbardziej zasługuje na uwagę, nie uważasz?

Szczegóły

Lunch „Prosto z targu”
78 pln za osobę / 2 dowolne dania z 5
lub 88 pln za osobę / 3 dowolne dania z 5

Oferta dostępna od poniedziałku do soboty, co warto podkreślić.
od 12:00 do 17:00

Za zaproszenie dziękujemy restauracji La Rotisserie.

PS: Przez wzgląd na relację ceny do jakości, na uwagę zasługuje także niedzielny linner, sprawdź.

La Rotisserie Restaurant
Mamaison Hotel Le Regina
Ul. Kościelna 12, Warszawa
t: 22 531 60 70

Dołącz do nas, „Ligue des Gourmands”, na facebooku / instagramie
[wysija_form id=”1″]

Dodaj komentarz