KUCHNIA+ FOOD FILM FEST / KONKURS

Czwarty przegląd filmów kulinarnych kuchnia+ food film fest, który odbędzie się w dniach 26-28 października. Tym razem w trzech miastach jednocześnie: w Warszawie, Poznaniu i Gdyni.

Podczas tegorocznej edycji kuchnia+ food film fest zostanie zaprezentowanych 15 filmów z Europy, Ameryki Północnej i Azji.

Imprezie towarzyszyć będą liczne atrakcje: spotkania z bohaterami i twórcami filmów, poczęstunki dla publiczności, smakowity kiermasz, kulinarne warsztaty dla dzieci, slowfoodowe śniadanie i uroczysta filmowa kolacja, którą przyrządzą najlepsi polscy kucharze znani z anteny kuchni+: Robert Trzópek, Tomasz Jakubiak i Adam Chrząstowski. W tym roku, po raz pierwszy przegląd odbędzie się równolegle w warszawskim kinie Kultura, poznańskiej Muzie oraz w DKF Żyrafa w Gdyni.

Tu <- znajdziecie program. O konkursie przeczytacie na samym dole.

Opisy wszystkich filmów znajdziecie na stronie festiwalu: http://www.kuchniaplus.pl/kuchnia-plus-food-film-fest.html
Te, które szczególnie nas zainteresowały to  „Najlepszy kucharz świata” – przygotowania Rasmusa Kofoeda, słynnego duńskiego szefa kuchni, do udziału w najbardziej prestiżowym konkursie kulinarnym – Bocuse d’Or. „Ostatni walc w elBulli”, historia jedynej w swoim rodzaju „kolacji mistrzów”, która odbyła się na zakończenie 50-letniej działalności słynnego restauracji Ferrana Adrii, guru kuchni molekularnej. Zdobywszy trzy gwiazdki Michelina i aż pięciokrotnie tytuł najlepszej restauracji świata, elBulli zamyka swe podwoje dla gości, aby przekształcić się w otwarty instytut, który skupi się na kulinarnych eksperymentach.
Chętnie obejdzymy też francusko-chińskiego dokumentu „Więzy smaku”, który bada tajemnicę sukcesu kuchni Państwa Środka, odkrywając egzotyczne obyczaje i ceremonie chińskiej branży gastronomicznej. O niezwykłym rytuale inicjacji wśród nepalskich pszczelarzy opowie film „Chłopiec i pszczoły”.

Najbardziej ostrzymy sobie zęby (czy w tym wypadku oczy i uszy) na film w reżyserii Macieja Kowalczuka pt. „Wtajemniczeni” pokazujący spotkanie światowej czołówki szefów kuchni z suwalszczanami w czasie polskiej edycji projektu „COOK IT RAW”. Bardzo jesteśmy ciekawi jak przebiegło kulinarne „spotkanie na szczycie”, z udziałem Wojciecha Modesta Amaro, na polskiej ziemi…?!

KONKURS:
Właśnie z filmem „Wtajemniczeni” związane jest nasze zadanie konkursowe.

Wejściówki/bilety na filmy są zbyt deficytowym, bardzo szybko znikającym towarem więc dzięki uprzejmości kuchni+ otrzymaliśmy dla Was w ich miejsce 2 klawe, żywe kolorystycznie fartuszki oraz 2 pojemne (składalne jeśli trzeba – zajmują mniej miejsca) torbo-koszyki sygnowane przez kuchnia+. W sam raz na BioBazar;>
Kto już widzi siebie w takim fartuszki, czy z torbą?:>
Już wyjaśniamy jak wziąć udział w konkursie.

Chętnych prosimy o przesłanie na naszego maila: wheresthefoodpl@gmail.com pełnej listy Chefów, zgłoszonej do udział w tegorocznej edycji Cook It Raw. Zadanie z pewnością łatwe dla tych, którzy śledzą naszego fanpage‚a, gdzie na bieżąco dawaliśmy znać o postępach tego ciekawego projektu. Jeśli nie śledziliście to zawsze możecie nadgonić i spróbować odnaleźć stosowne informacje. Na maile czekamy do 31.10.2012. Nagrody rozlosujemy spośród wszystkich, którzy udzielą prawidłowych odpowiedzi – podadzą pełną listę. Życzymy powodzenia i czekamy na maile!:)

*tekst z wykorzystaniem materiałów prasowych.

WTF?!

Znajdź tu ▫najlepsze jedzenie na mieście? ▫sposoby/miejsca na miejski relax? ▫winne/piwne/kawowe rarytasy? ▫gastro'kulinarne gadżety i wydarzenia?

Leave a Reply