Kolacja z ekspertem z WINNICY Srebrna Góra | Sofitel Wine Days

„Jesień jest czasem szczególnym, ze względu na rozpoczynające się we Francji winobranie. To wielkie święto wina i jego kultury, której Sofitel jest ambasadorem na całym świecie. Tej jesieni marka Sofitel już po raz 7. zaprasza gości w hotelach na całym świecie do celebrowania dni wina. To wspaniała okazja, aby spotkać się z uznanymi sommelierami, degustować wina i poszerzyć swoja wiedzę o nowych trendach na tym rynku.” – szczególnie, że tym razem będą to polskie wina!

Kolacja degustacyjna już 25.10 – dlatego wchodź na link/szukaj kontaktu i rezerwuj sobie miejsce!

strona wydarzenia: https://web.facebook.com/events/1059398160887617/
facebook: https://web.facebook.com/brasserie.moderne/
strona www: https://restaurants.accorhotels.com/gb/restaurant-3378_R002-la-brasserie-moderne-warsaw.shtml

Yup! Dobrze przeczytałeś – polskie wina.
Yup! Dotąd zwykle dobierane były wina zagraniczne a tym razem polskie. Super zmiana:>

Wyjątkowo dobrze wspominam zeszłoroczną edycję Wine Days. Parafrazując klasyka „wspaniała to była kolacja. Nie zapomnę jej nigdy”. Serio! Szef Maciej jak zawsze pokazał klasę. Mało tego, jak dla mnie pokazał, że cały czas podnosi poprzeczkę, poszukuje, eksperymentuje i robi to wyjątkowo dobrze/skutecznie.

Sam Amuse–bouche, zaserwowany w towarzystwie G.H. Mumm Brut Cordon Rouge, sprawił, że jedynie z uznaniem można było pokiwać głową i tym bardziej być ciekawym jak będą smakowały kolejne dania/połączenia z winem. Wróciłem dzięki niemu do barcelońskiego Tickets’a ale przyznam Ci się, że wolę wykonanie Szefa Macieja;>

Dalej mieliśmy przyjemność spróbować
Ośmiornica, shimeji, szuszone pomidory
Bouchard Aîné & Fils, A.O.C. Chablis, France
Piękna prezentacja, co? Co najważniejsze za atrakcyjnym wyglądem szedł także cieszący smak i perfekcyjne wykonanie.

Grzyby, jajko, panko
Bouchard Aîné & Fils, A.O.C. Chablis, France
Nie tylko chrupiące jajko, co ostatnio mnie lub bardziej popularne w restauracjach, ale w wersji na zielono. Jak najbardziej sensownie użyta chrupkość, świetnie uzupełniająca faktury reszty składników.

Dorsz, bouillabaisse, krab
Bouchard Aîné & Fils, A.O.C. Chablis
1ER CRU V aillons, France
Świetnie przygotowany dorsz, ale dla mnie to tło – czyli bouillabaisse, było głównym źródłem frajdy w tym daniu.

Sarnina, figa, czekolada
Bouchard Aîné & Fils, A.O.C.
Châteauneuf du Pape, France
Esencja jesieni na talerzu – właśnie takie danie chciałbym zjeść po sesji nordic walkingu w Puszczy Kampinoskiej.

Czekolada, brioche, jogurt
Bouchard Aîné & Fils, A.O.C. Pommard, France
Najbardziej ryzykowne połączenie całej kolacji – wytrawne wino & deser.
Ale… udało się, udało się idealnie. Wino z deserem były jak puzzle i spasowały się perfekcyjnie.
To rzadki przypadek – raczej nie próbujcie tego w domu;>
Ale czasem się udaje.

Tak było rok temu. Wina od Srebrnej Góry znam dobrze, nie tak dawno miałem okazję odświeżyć je sobie na Festiwalu Białe-Czerwone. W menu na najbliższą edycję najbardziej ciekawi mnie consommé z gęsi z jajkiem poché i pieczoną cebulą, quenelle ze szczupaka, również z bisque’em jak rok temu, oraz filet cielęcy z ziemniaczane risotto i grzybami leśnymi – znowu zapowiada się #100%jesień. Pełne menu znajdziesz w opisie wydarzenia na facebooku.

Coś więcej o Szefie Kuchni?
Tak mówi o sobie: „Gotowanie to całe moje życie. Nie traktuję gotowania jak pracy, ale jak spełnienie moich marzeń”.
Doświadczenie zdobywał, pracując przez kilkanaście lat w sieci hotelowej Accor, a także podczas staży i praktyk w hotelach oraz restauracjach we Francji. Stylem gotowania, w którym się spełnia, jest kuchnia polsko-francuska w wydaniu modern, bazująca na najlepszej jakości sezonowych składnikach. Jego autorskie menu prezentuje karta w restauracji La Brasserie Moderne.

Tym razem po kolacji nie idę już na whisky, nie idę na Młodego Ziemniaka (bo przetestowałem wszystkie nowości z destylarni w Krzesku parę dni temu na Festiwalu;> ) tylko na koktajle, przygotowane na bazie wina, też w ramach Sofitel Wine Days. Ciekaw jestem!

strona wydarzenia: https://web.facebook.com/events/1059398160887617/
facebook: https://web.facebook.com/brasserie.moderne/
strona www: https://restaurants.accorhotels.com/gb/restaurant-3378_R002-la-brasserie-moderne-warsaw.shtml

Tak przy okazji, Brasserie Moderne to także świetne miejsce z myślą o lunchu, mniej lub bardziej biznesowym, choć wnętrze restauracji w 5* hotelu robi robotę jeśli chodzi o status/elegancję. Jak wyglądają lunche? A na przykład tak jak ten tutaj.

Le Victoria Brasserie Moderne
Sofitel Warsaw Victoria
Królewska 11, 00-065 Warszawa
Telefon: 22 657 83 82

Psssst! Moja ciekawość prowadzi mnie do różnych miejsc, będąc ostatnio w Victorii postanowiłem sprawdzić jak ma się hotelowy basen – bo tak! Victoria ma swój basen i powiem Ci… wygląda świetnie. Zresztą zobacz sam, a najlepiej przekonaj się osobiście:>

Robert | WTF

Znajdź tu ▫najlepsze jedzenie na mieście? ▫sposoby/miejsca na miejski relax? ▫winne/piwne/kawowe rarytasy? ▫gastro'kulinarne gadżety i wydarzenia?