Gryź ze Stanisławem Czernieckim

Powodem naszej wizyty w restauracji „Szlachecka” była inauguracja nowego menu. Z tej okazji odbyło się pierwsze (z cyklu), nietuzinkowych wydarzeń dla miłośników dobrego smaku, kryjące się pod nazwą: „Gryź ze Stanisławem Czernieckim”.

CYKL SPOTKAŃ: „Powrót do źródeł z Compendium ferculorum…”

Nazwa restauracji zobowiązuje, więc propozycje dań też nie mogły być przypadkowe. Z tego powodu właściciele restauracji zaprosili do współpracy Pana Jerzego Poznańskiego oraz Andrzeja Pawlasa, autorów książki: Sekrety kuchmistrzowskie Stanosława Czernieckiego. Przepisy z najstarszej polskiej książki kucharskiej z 1682 roku„.

Szefowie

Owocem ich współdziałania z Radosławem Zioło (Szefem Kuchni „Szlecheckiej”), było opracowanie staropolskiej (sarmackiej) karty dań dla restauracji. Dzięki temu, licznie zaproszeni tego wieczoru Goście, mieli możliwość skosztowania następujących potraw, do których serwowano Węgrzyna:

Tort szpinakowy z miodem i rodzynkami
Tort szpinakowy z miodem i rodzynkami

Polewka była rodzajem rosołu, który przywołał wspomnienie prawdziwego, domowego rosołu, choć nigdy wcześniej nie jadłem rosołu gotowanego na kapłonie. Łosoś i brazelle wołowe pokazały jak znane nam dzisiaj dania można podać w sposób odwołujący się do historii, ale jednocześnie ciągle zrozumiały i łatwy w odbiorze dla współczesnego konsumenta. Największym zaskoczeniem był tort szpinakowy. Mariaż słodyczy z wytrawnością, piękny, kuszący aromat świeżo pieczonego ciasta i cieszące wnętrze. Niby chwila słodkiej rozpusty na koniec posiłku, a jednak rozsądna i mająca swój korzystny wpływ na zdrowie.

Gospodarzem spotkania, był wspomaniany Pan Jerzy Poznański.
Wielką przyjemnością była dla nas możliwość poznania i obcowania z jego barwną i niezwykle inteligentną postacią. Charyzma aż kipi.

Jerzy Poznański

Jak sam się mianował, jest synem Stanisława Czernieckiego (Ojca kuchni polskiej), współczesnym Sarmatą, miłośnikiem kuchni staropolskiej, a dla nas personą nietuzinkową i niezwykle bliską w wyznawanych poglądach na temat zdrowego odżywiania i bezkompromisowości w tym zakresie.

Bowiem cechy XVII – wiecznej kuchni staropolskiej to nic innego jak: sezonowość, lokalność, naturalność, świeżość, prowokowanie do zaskoczenia. Brzmi to znajomo, a może nowocześnie czy odkrywczo?

Mamy też nadzieję, że poznamy więcej takich Osób, które w swojej postawie sposób nieugięty i kategoryczny kwestionują działania współczesnego przemysłu spożywczego (czytaj farmaceutycznego), faszerującego swoje dzieła/wytwory wszystkim tym, co znamy pod nazwą szeroko pojętej szkodliwej chemii. Powrót do natury dla nas (a jak się okazuje i dla Niego) nie jest chwilowym kaprysem czy uległością bieżącym modom. To po prostu kwestia dbałości o zdrowie i długie życie, co jak się okazuje kiedyś było powszechnym, normalnym i nie łączonym z żadną wielką filozofią. Chodziło bowiem o kultywowanie tradycji i mądrości przodków, czego wyrazem było m.in. odżywianie się we właściwy sposób.

przyprawy

Nadchodzące spotkania:
>
Wrzesień
Czytanie „Sekretów kuchmistrzowskich Stanisława Czernieckiego”. Przekonamy się, że podstawą diety staropolskiej nie były kotlety schabowe z kapustą, lecz rozmaite „ryby morskie i jezierne”, dziczyzna, kapłony, rosoły i aromatyczne polewki, na przykład rozmarynowa, i że pod nazwą „bigosek” nie krył się garnek kwaśnej kapusty, ale smaczna siekanina z …raków!
> Październik
Kim był kucharz i artysta, Stanisław Czerniecki? Odkrywanie tajemnicy autora pierwszej polskiej książki kucharskiej. > Listopad
Wspólne biesiadowanie przy dziku zrobionym na bazie przepisu Compendium Ferculorum.
>Grudzień
Świąteczne spotkanie mikołajkowe – rozmowa z szefem restauracji „Na skrajnej” o potrawach świątecznych opracowanych wg zapisów Compendium Ferculorum.

Szlachecka Restauracja
al. KEN 95/97
tel. 22 644 17 18
@: restauracja@szlachecka.com.pl

*EKO

W tym miejscu chcemy też wspomnieć, że w karcie menu znajdziecie specjalnie oznaczone dania (sekcja: Szef kuchni poleca) stworzone w oparciu o ceryfikowanye ekologicznie produkty.

Działania restauracji „Szlacheca” skupiają się również na dbałości o świeżość i jakość produktów oraz kultywowaniu dawnych smaków kuchni polskiej.


Chcesz brać udział w wydarzeniach jak to i być informowanym na bieżąco? Nic prostszego -> [wysija_form id=”1″]


O naszych wcześniejszych doświadczeniach z kuchnią staropolską przeczytasz TU.

WTF?!

Znajdź tu ▫najlepsze jedzenie na mieście? ▫sposoby/miejsca na miejski relax? ▫winne/piwne/kawowe rarytasy? ▫gastro'kulinarne gadżety i wydarzenia?

Leave a Reply