Burgery – Cztery różne pomysły na jedno danie
Z pewnością zauważyliście wzrost zainteresowania burgerami. W kartach restauracji pojawiały się już rok temu (np Prosta Historia, Kogel Mogel) i choć nawet wtedy trafiały się świetne egzemplarze nie można było jeszcze mówić o trendzie/modzie. Aż do teraz. Ciężko stwierdzić kto ma większe „ciśnienie”, czy Goście, czy restauratorzy? Jedno jest pewne, „na zachodzie” zrobiła się moda, a może już przechodzi?, więc to świetna pora by tradycyjnie coś stało się modne także u nas.
Gdyby chodziło jedynie o naśladownictwo, za którym nie szło by nic więcej, to pewnie nawet byśmy zbytnio się nie zagłębiali w temat. Na fali zainteresowania powstało jednak kilka bardzo smacznych dań, czy nawet całych miejsc powołanych specjalnie do serwowania burgerów. Burgerowe start-up’y miały miejsce także w blogowej sferze, znacie BurgeryJemy? kusi nie tylko przyjemnym wyglądem strony – warto być na bieżąco, jeśli los burgerów Wam nie obcy.
Myśl na to, że można omówić cztery, pod pewnymi względami podobne a jednak ostatecznie różniące się, miejsca naszedł nas w Barn Burgerze, bo tamtejsze burgery dopięły jakoś listę „wyróżniających się”.
Właśnie cztery miejsca chcemy Wam z różnych względów przybliżyć
*Ostrzeżenie: Jeśli dla Ciebie nazwa hamburger łączy się nierozerwalnie z fast foodem, prostym, tanim jedzeniem średniej jakości i nijak nic innego nie jesteś w stanie sobie wyobrazić pod tą nazwą to nie czytaj dalej by uniknąć frustracji i niepotrzebnych stresów;)
W kolejności alfabetycznej:
BAGNO FOOD&WINE / ul. Bagno 2
Burger, któremu najbliżej do restauracyjnej wersji „gourmet”. Niekoniecznie musi najadać po uszy za to nacisk kładziony jest na jakość składników. Detal nakłada się na detal tworząc smaczną całość. Wydaje się mówić: co mogliśmy to zrobiliśmy dla Ciebie na miejscu, własnoręcznie, tak dobrze jak potrafimy a jeśli jakiś składnik jest z zewnątrz to też staraliśmy się wybrać najlepiej. Obecnie jako dodatki pieczone ziemniaczki i świeże warzywa. Cena: 33zł *Warto spróbować także wersji z kurczakiem teriyaki (27zł)
BURGER BAR / Olkuska 2 (róg Puławskiej)

Burgery, w których czuć zapał i chęć stworzenia czegoś pozytywnego, nowego, świeżego, cieszącego. To samo bije też od obsługujących/tworzących burgerów Panów z Warburgera.
Zjecie tu klasyczne propozycje solidnej wielkości w cenach ok. 19zł.
To co już wyróżnia Warburgera to propozycja sarniny/jelenia, zamiast wołowiny, cena ok. 30zł. Pomysłów nie brakuje. W testach już jest burger z makrelą a docelowo powstać ma vege-burger, na bazie buraka.
![]() |
w skrócie |