Atelier Amaro | Luty

Jeden z zimniejszych miesięcy w roku – Luty. Gotując sezonowo, bazując jednocześnie na lokalnych produktach, można stworzyć w tym okresie dania wbijające się w pamięć? Sprawdź.

Przejście przez momenty:

Amuse-bouche: SŁONINA / KALAFIOR / ORZECHY
***
Amuse-bouche: CEBULA / CZEKOLADA / KASZANKA
***
Amuse-bouche: JABŁKO / ŚLIMAK / TRAWA ŻUBROWA
***
Starter: PODGRZYBEK/ ŚLIWKA/ DYNIA
***
A treat from the house: CIELĘCINA / CHRZAN / SALSEFIA
***
Main: TROĆ/ IMBIR/ GOŹDZIK
***
Dessert: GRUSZKA/ LAWENDA/ CYKORIA

Składniki dań i więcej detali znajdziesz w opisie zdjęć, po kliknięciu na nie.

Ciekawym precedensem było próbowanie raz jeszcze tych samych (choć różniących się w niuansach, o czym poniżej) amus buche. Niecodziennie mamy możliwość wracania do dań przygotowywanych przez restauracje z * Michelina. Choć tym razem jeszcze odruchowo chwyciłem za aparat przy pierwszym i drugim poczęstunku, to już w trakcie drugiego uznałem, że sfotografowałem je poprzednio – mogę wreszcie na luźno i z czystą głową podejść do odbioru smaku. Tak też zrobiłem przy trzecim amus buche, takie też mam postanowienie na przyszłość.

Przyjemnie było wrócić do smaków, które poprzednio, przy pierwszym spotkaniu, wynosiły zmysły wysoko w górę i obserwować swoje reakcję. Oczywiście od poprzedniej wizyty minął miesiąc, a choć koncept samych drobnych momentów jest podobny, to często (tak jak i tym razem, wyczuwałem drobne zmiany czy to słodyczy, ostrości czy kwasowości) podejście/pomysł/skład/ostateczny efekt ewoluuje w kuchni Atelier z dnia na dzień.

Przy tym poziomie frajdy, jak na razie, nie wyobrażam sobie „narzekania” na powtarzalność. Choćby zapach pieczywa, który unosi się nad stołem zaraz po jego przyniesieniu… Próbowałem tyle razy, a ciągle kusi. Niech to trwa:>

Atelier Amaro
Adres: Agrykola 1
00-460 Warszawa
Telefon:22 628 57 47


Dołącz do„Ligue des Gourmands” lub dodaj nas na facebooku / instagramie
[wysija_form id=”1″]

Dodaj komentarz