A może nad morze?

Jeśli nie macie planów na weekend, to podrzucamy myśl przeniesienia się na północ!
W Trójmieście będzie się działo już od piątku.

W piątek startuje Noc restauracji, „druga w historii noc, gdzie kilka miast bawi się kulinariami, tworząc z nich główny magnes dla mieszkańców i turystów. Wydarzenie w dużej mierze bazuje na ofercie wypracowanej w ramach miejskich szlaków kulinarnych www.bialostockiszlakkulinarny.pl, www.kulinarnypoznan.pl, „Rozsmakuj się w Gdańsku”, lecz nie ogranicza się wyłącznie do nich. Jego głównym celem jest promocja jakościowej gastronomii zarówno wśród mieszkańców, jak i turystów, którzy z tego powodu zdecydują się odwiedzić miasto.

Druga edycja imprezy została zaplanowana na 24 maja 2013 roku, kiedy to:
Restauracje będą otwarte do późnych godzin nocnych
Każda restauracja przygotuje porywający pokaz kulinarny prowadzony przez Szefa kuchni
Każda restauracja przygotuje specjalne Nocne Danie – dostępne wyłącznie podczas Nocy Restauracji
Każda restauracja przygotuje Nocne Menu – na duży apetyt, oraz Nocne Danie – dla tych, którzy pragną skosztować jak najszerszej gamy smaków
Odbędą się konkursy z atrakcyjnymi nagrodami: na najlepsze Nocne Danie czy konkurs fotograficzny Nocnych Łowców
Bardzo ważnym elementem drugiej edycji Nocy Restauracji jest jej temat przewodni: reinterpretacja tradycji i składników regionalnych. Szefowie Kuchni, wykorzystując w swych kreacjach składniki tradycyjne dla miasta, regionu, czy nawet kraju, pozwolą odkryć smaki i aromaty w zupełnie nowy sposób.”
Tu znajdziecie listę gdańskich restauracji, ich menu oraz atrakcje, jakie przewidziały na jutrzejszą noc.
więcej na: http://nocrestauracji.pl/

Po tak rozpoczętym weekendzie trzeba dobrze go zakończyć.
Pretekstem może być debiutujące wydarzenie: Sopot od kuchni.

„Idea, a właściwie filozofia tego projektu opiera się na szeroko pojętej edukacji kulinarnej związanej z regionem pomorskim i morzem Bałtyckim.
Przy eleganckim długim stole ustawionym wzdłuż sopockiego Molo pojawią się m/in sławy kulinarne, artyści, celebryci, prezydent miasta Sopot, Marszałek Województwa Pomorskiego, młodzi zdolni pasjonaci gotowania.
Wszyscy respektując zasady Slow Food oraz założenia festiwalowego menu będą serwowali pyszne degustacyjne przekąski dla wszystkich chętnych gości.
Różnorodność potraw zaspokoi najwybredniejsze gusta. Przy jednym stole będzie można spróbować wariacje festiwalowe około dwudziestu szefów kuchni z najciekawszych restauracji, które wyraziły chęć udziału. Każdy z nich przygotuje autorskie interpretacje dań w oparciu o przekazane przez organizatorów produkty. Poza tym każda z restauracji smakołykami ze swojej karty degustacyjnej rozpieszczać będzie każdego smakosza. Szykuje się niesamowita uczta dla podniebienia.

Na stole wśród wielu propozycji kulinarnych znajdą się: makarony robione na miejscu, dania z ryb bałtyckich, dania z ryb dalekomorskich, dania mięsne, dania afrykańskie, greckie, kaszubskie, południowo-europejskie, japońskie, francuskie, dania egzotyczne, desery, zupy, regionalne piwo, różnorodne wypieki nawet jadalne arcydzieła.
Wśród kucharzy zawodowców pojawią się poszukiwacze smaków, mistrzowie celebryci, pasjonaci jedzenia, szaleńcy, dla których gotowanie i zgłębianie tajemnic kulinarnych jest filozofią życia i źródłem dobrego samopoczucia.

Każdy z odwiedzających będzie mógł degustować potrawy za symboliczne 5 zł po zakupieniu karnetu o wartości 25 zł (5 kuponów = 1 karnet).

Imprezie towarzyszyć będzie targ rybny. Do bocznej tzw. Ostrogi Molo podpłyną rybacy od których będzie można kupić świeżą rybę prosto z kutra.”
więcej na: http://www.sopotodkuchni.pl/

Jeśli wybierzecie się do 3miasta, pamiętajcie o naszej mapie rekomendacji, może się przydać:>

Udanego!

Dodaj komentarz